Elsőként azt kell eldönteni, hogy édesvízi vagy tengeri akváriumot szeretne.
Napjainkban már mindkettő magas színvonalon kivitelezhető itthon is.

Első akváriumnak, amennyiben a későbbiekben Ön szeretne foglalkozni a karbantartásával, inkább édesvízi akváriumot ajánlunk. Lényegesen kevesebb odafigyelést igényel, mint egy tengeri akvárium, és kevésbé költséges. Természetesen ha a karbantartást szakemberekre bízza, akár tengeri akváriuma is lehet: Önnek csak a halakat kell etetnie, és csak néhány kisebb feladatot elvégezni.

A második eldöntendő kérdés, az akvárium mérete. Szerintünk érdemes a lehetőségekhez képest nagyobbat választani, hisz a nagyobb akvárium szebb, és sokkal jobban  is működik. Ez tengeri akvárium esetén még inkább igaz, hisz ott egy bizonyos nagyság ( kb.100 liter) alatt sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Mit érdemes szem előtt tartani az akvárium elhelyezésekor?                 

 Talán a legfontosabb, hogy ne érje az akváriumot direkt napfény, mert attól kezelhetetlen algásodás indulhat be. Sokkal jobb, ha az akváriumot a lakás egy sötétebb részére helyezzük, hiszen megvilágítani jóval egyszerűbb, mint az algásodással küzdeni.

Olyan bútorra, állványra tegyük az akváriumot, ami biztosan elbírja. Egy berendezett, 100 literes akvárium súlya akár 120 kg is lehet! Az is fontos, hogy a bútor minél jobban ki legyen vízszintezve. Az akvárium és a bútor közé tegyen valami puha anyagot (pl. polifoam, hungarocell).

Az akvárium működtetéséhez legalább három elektromos aljzatra van szükség. Épülő helyiségben nagyobb akváriumok esetén érdemes lehet hideg-meleg vízkiállást és lefolyót az akvárium helyéhez vinni. Ezek nagymértékben megkönnyítik az akvárium későbbi karbantartását.

Az akváriumot igyekezzünk a lakás egy nyugodtabb részére tenni.

Természetesen az ingyenes helyszíni felmérésünk során igyekszünk segíteni  Önnek megtalálni a megfelelő akváriumot.

Az akvárium kiválasztására és elhelyezésére csak ezt a pár szabályt kell szem előtt tartani.